Allergia kezelése | allergia tünetei
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Diverticulitis: a diverticulák gyulladása

A diverticulitis a vastagbélben található diverticulák (kis zsebek vagy kiöblösödések) gyulladása. Ez az állapot gyakran előfordul idősebb korban, különösen azoknál, akik alacsony rosttartalmú étrendet fogyasztanak.

Epidemiológia és rizikófaktorok

A diverticulitis kialakulásának kockázata növekszik az életkorral. Előfordulása magasabb a nyugati társadalmakban, ahol az étrend kevesebb rostot tartalmaz. További rizikófaktorok közé tartozik az elhízás, a dohányzás és a mozgásszegény életmód.

 

Tünetek

A leggyakoribb tünetek közé tartozik:

  • - erős, gyakran bal oldali alsó hasi fájdalom, mely éles vagy görcsös,
  • - láz és általános rosszullét,
  • - hányinger és hányás,
  • - változások a székletürítési szokásokban (pl. székrekedés vagy ritkábban hasmenés),
  • - néha látható vér a székletben.

Diagnózis

A diverticulitis diagnózisához többféle orvosi vizsgálatot alkalmazhatnak, amelyek segítenek az állapot felismerésében és más hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásában.

  1. Fizikális vizsgálat

A szakorvos által végzett alapos fizikális vizsgálat során különös figyelmet fordít a has tapintására, hogy érzékeny területeket, fájdalmat vagy görcsöket azonosítson, amelyek a diverticulitisre utalhatnak.

  1. Laboratóriumi tesztek

Vértesztek segítenek gyulladásos folyamatok jelenlétének kimutatásában a szervezetben, például megnövekedett fehérvérsejtszám vagy CRP (C-reaktív protein) szint emelkedés által. Emellett székletvizsgálatot is végezhetnek, hogy kizárják a fertőzéses eredetet.

  1. Képalkotó vizsgálatok

CT (komputertomográfia): Ez a leggyakoribb képalkotó vizsgálat a diverticulitis diagnosztizálására, mivel részletes képet ad a hasüreg belső állapotáról, beleértve a gyulladt diverticulumokat, esetleges tályogokat vagy más szövődményeket.

Ultrahang: Alkalmazható a hasi terület vizsgálatára, bár kevésbé informatív, mint a CT.

  1. Kolonoszkópia

A kolonoszkópia során a gastroenterológus egy hosszú, rugalmas csövet (kolonoszkópot) vezet be a vastagbélbe, hogy közvetlenül megvizsgálja a bél falát. Ez a vizsgálat segít azonosítani a diverticulumokat, a gyulladásos területeket, és kizárni más lehetséges okokat, mint például a vastagbélrákot. Fontos megjegyezni, hogy akut gyulladás esetén a kolonoszkópiát általában nem végeznek, mert fennáll a bél perforációjának kockázata.

  1. Bárium-beöntés

Bár a kolonoszkópia váltotta fel a legtöbb esetben, bizonyos helyzetekben a bárium-beöntés még mindig hasznos lehet. Ebben a vizsgálatban báriumot juttatnak a vastagbélbe, hogy jobban láthatóvá tegyék a bél belső felületét a röntgenfelvételeken. Ezt a módszert általában a kolonoszkópia alternatívájaként használják, ha az nem lehetséges.

Kezelés

A kezelés függ a betegség súlyosságától. Enyhe esetekben elegendő lehet az antibiotikumos kezelés és a diétás változtatások. Súlyosabb esetekben kórházi kezelésre, intravénás antibiotikumokra és esetenként műtétre lehet szükség.

Szövődmények

A diverticulitis számos súlyos szövődménnyel járhat, mint

Tályog kialakulása: A tályog egy gennyes gyulladás, amely a vastagbél falában lokalizálódik. Ez a szövődmény gyakori, különösen súlyos vagy kezeletlen esetekben. A tályogokat általában CT-vezérelt drenázzsal kezelik.

Perforáció (átfúródás): A vastagbél falának átfúródása súlyos állapot, ami hasüregi fertőzést (peritonitis) okozhat. Ez életveszélyes állapot, amely azonnali sebészeti beavatkozást igényel.

Fistula kialakulása: Fistulák alakulhatnak ki, különösen, ha a gyulladásos folyamat tartós. Ezek az abnormális összeköttetések a vastagbél és más szervek, például a húgyhólyag vagy a hüvely között jöhetnek létre, ami további komplikációkhoz vezethet.

Bél obstrukció: A krónikus gyulladás és a hegszövet képződése miatt a vastagbél egy szakasza beszűkülhet, ami bélelzáródáshoz vezethet. Ez fájdalmat, hányingert és hányást okozhat és komoly életveszélyes állapotot is előidézhet.

Megelőzés

A diverticulitis megelőzése érdekében ajánlott a magas rosttartalmú étrend, rendszeres testmozgás és megfelelő hidratáció. Ezek az intézkedések segítenek csökkenteni a vastagbélben uralkodó nyomást, ezáltal csökkentve a diverticulák gyulladásának kockázatát.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Symer M, Yeo HL. Nonoperative Treatment of Diverticulitis. Adv Surg. 2021 Sep;55:49-56. doi: 10.1016/j.yasu.2021.05.004. Epub 2021 Jul 6. PMID: 34389099.

Feuerstein JD. Diverticulitis. N Engl J Med. 2019 Jan 31;380(5):500. doi: 10.1056/NEJMc1815667. PMID: 30702245.

Silva JT, López-Medrano F, Aguado JM. Diverticulitis. N Engl J Med. 2019 Jan 31;380(5):500. doi: 10.1056/NEJMc1815667. PMID: 30702244.

Cleveland Clinic. Diverticulitis. Last reviewed by a Cleveland Clinic medical professional on 04/10/2023. Diverticulitis: Symptoms, Causes & Treatment (clevelandclinic.org)

Cleveland Clinic. Barium Enema. Last reviewed by a Cleveland Clinic medical professional on 06/15/2022. Barium Enema: Procedure, Preparation & What It Is (clevelandclinic.org)

Mayo Clinic. Diverticulitis. April 19, 2022. Diverticulitis - Symptoms and causes - Mayo Clinic