Allergia kezelése | allergia tünetei
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Migrén diagnózisa, kezelése

Diagnózis

A fejfájás konkrét típusának felderítésével orvosa meghatározhatja a leghatékonyabb kezelési módot, amely jelentősen javíthatja az életminőséget.

A migrén diagnosztizálására nincs specifikus teszt. A diagnózis felállításához orvosának azonosítania kell a visszatérő fejfájás mintáját a kapcsolódó tünetekkel együtt.

A vizsgálat a beteg személyes és családi kórtörténetének áttekintésével, a tünetek tanulmányozásával és fizikai vizsgálat elvégzésével történhet.
A kórtörténet elemzéséhez részletes kérdéseket tesznek fel a fejfájásról, annak körülményeiről, pl. a kezdeti időpontról, az epizódok gyakoriságáról, a fájdalom pontos helyéről, jellemzőiről, a kiváltó vagy súlyosbító tényezőkről (pl. fizikai aktivitás, hang- és fényinger stb.), az aura tüneteiről és a szedett gyógyszerekről.
A fizikai vizsgálat során ellenőrizhetik a látást, koordinációt, reflexeket és érzékszervi működéseket. Ezek segíthetnek kizárni a tünetek más lehetséges okait.

Migrénnapló

A diagnózis megkönnyítése érdekében hasznos lehet, ha néhány hétig naplót vezetünk a migrénes rohamokról. Jegyezzük fel a részleteket, a fejfájás pontos kezdeti dátumát, idejét, időtartamát, aktuális cselekvést a fájdalom előtt ill. kezdetekor, a tapasztalt tüneteket, szedett gyógyszereket. Ez a rohamokat kiváltó okok (triggerek) azonosítása miatt is hasznos lehet a jövőbeni elkerülésük érdekében.

Differenciáldiagnózis

Differenciáldiagnózis során kiegészítő szakvizsgálatokat rendelhetnek el, hogy a hasonló tüneteteket okozó betegségeket kizárják. Így a vizsgálati eredmények segítségével szűkíteni tudják a szóba jövő betegségek számát. Egyértelmű tünetek esetén a kiegészítő vizsgálatok indikációja a másodlagos fejfájás vagy társbetegségek okainak azonosítása.

Van amikor a fejfájás súlyosabb egészségügyi állapotot jelez, mint például: aneurizma, stroke, agyhártyagyulladás, encephalitis (agyvelőgyulladás), agytumor, akut glaukóma, szén-monoxid mérgezés stb.

Képalkotó eljárások

A neuroimaging a differenciáldiagnózishoz lehet szükséges. Képalkotó vizsgálatot, például CT- vagy MRI-vizsgálatot, a stroke vagy agydaganat kizárásának megerősítésére alkalmazhatnak.

Szemvizsgálat

Mivel a szem megerőltetése fejfájást okozhat, egy rutin szemvizsgálat alkalmával ellenőrizhetik a látást vagy a szem egyéb problémáit.

Laboratóriumi vizsgálat

Laboratóriumi vizsgálat segítségével szintén kizárhatók a fejfájás egyéb lehetséges okai pl. fertőzés.

Kezelés

Jelenleg nincs gyógymód a migrénre, azonban számos kezelés áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére.

Az Egyesült Államokból, Kanadából és Európából származó, bizonyítékokon alapuló irányelvek olyan ajánlásokat tartalmaznak, mint az életmódváltoztatás, rendszeres fizikai aktivitás, helyes étrend, a kiváltó tényezők elkerülése és a megküzdési stratégiák megtanulása.

Roham során a legtöbb érintett enyhülést tapasztal, ha egy elsötétített szobában pihen. 

Fájdalomcsillapítók

Az enyhe fejfájást kezdetben nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel (NSAID) kezelik, míg a súlyosabb fejfájások során triptánok (pl. sumatriptan, rizatriptan) alkalmazhatók.

Az első vonalbeli kezelés az enyhe és közepesen súlyos migrénes rohamokra a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint például a paracetamol, az aszpirin és az ibuprofén, melyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket. Ezek a szerek akkor a leghatékonyabbak, ha a migrénes roham első jeleinél alkalmazzák őket. Nem célszerű megvárni, amíg a fejfájás súlyosbodik, mert gyakran már késő, hogy a gyógyszer hatni kezdjen. A gyorsabb felszívódás érdekében jó megoldás lehet a folyadékban oldható fájdalomcsillapító alkalmazása.

A triptánok hatékony első vonalbeli kezelést jelentenek a közepesen súlyos és súlyos migrén kezelésére. Az agyi erekben érösszehúzó hatásuk van, valamint csökkentik a gyulladásos választ, amely a migrén során jelentkezik. Tabletta, injekció és orrspray formájában kaphatók.

Ha hányinger vagy hányás jelentkezik, ami akadályozza a gyógyszer bevételét a fájdalomcsillapító orrspray-k, injekciók vagy végbélkúpok jó megoldást jelenthetnek.

Fontos észben tartani, hogy a fájdalomcsillapítók rendszeres, gyakori adagolása következtében a migrén nehezen kezelhetővé válhat. Emellett a gyógyszer túlhasználat maga a fejfájás oka is lehet. Havonta 10 napon túl ne alkalmazzunk fájdalomcsillapítót! Ha gyakrabban van szükség akut kezelésre, megfontolandó a profilaktikus (megelőző) kezelés.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Ha H, Gonzalez A. Migraine Headache Prophylaxis. Am Fam Physician. 2019 Jan 1;99(1):17-24. PMID: 30600979.

Mayans L, Walling A. Acute Migraine Headache: Treatment Strategies. Am Fam Physician. 2018 Feb 15;97(4):243-251. PMID: 29671521.

Peters GL. Migraine overview and summary of current and emerging treatment options. Am J Manag Care. 2019 Jan;25(2 Suppl):S23-S34. PMID: 30681821.

American Migraine Foundation.Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs) for Acute Migraine Treatment. Published: November 18, 2021

Shankar Kikkeri N, Nagalli S. Migraine with Aura. [Updated 2022 Jul 5]. In: StatPearls